sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Highschool never ends

Suhteeni nuorisoelokuviin on varsin kaksijakoinen.

Toisaalta rakastan niitä tiukkalihaisia kehoja, kirkasotsaista idealismia hehkuvia katseita; hormonien kyllästämä ilmapiiri, turhaumat ja täyttymykset. On viehättävä nähdä uusia valkokankaan kykyjä, loppuunkulumattomia tuoreita kasvoja, leipääntymätöntä riehaa ja sellaista.

Toisaalta en voi sietää niiden puhkijyystettyjä näkökulmia, epäuskottavia juonenkäänteitä ja ennalta-aavistettavaa dialogia; iänikuista tyttö-poika-vääntöä, koulujen hierarkiaa ja mistään mitään tajuamattomia aikuisia.

Piinaan itseäni säännöllisin väliajoin nauttimalla annoksen teiniviihdettä: osin koska salaa nautin siitä, osin muistuttaakseni itseäni siitä, miksi niin ei pidä terveen ihmisen tehdä. Tänään kampesin puoliväkisin, puoliksi hunajalla houkutellen ja puoliksi kivuliaalla väkivallalla uhkaillen Laineen Mieron kanssani katsomaan holtittoman yleisösuosion jo tähän mennessä haalinutta Twilightia (suom. Houkutus). Minun ei kai pitäisi edes langeta siihen painajaismaiseen ikiliikkujaan, jossa koetan sanoa elokuvasta jotain, onnistumatta - yritän uudelleen, näkökulmaa vaihtaen ja kieltä keskelle suuta asettaen, otsa ponnistuksesta punoittaen. Siksi sanonkin vain tämän: mielestäni on täysin epäeettistä, asiatonta ja käsittämättömän raivostuttavaa, että kirjailija tai käsikirjoittaja - en tiedä kumpi - on ottanut erivapauden kuvatessaan auringonvalon vaikutusta vampyyriin. Menit sitten muuttamaan sen, koska susta se oli parempi noin? Mitä paskaa? Vampyyrigenre on ollut kehissä jotain muutama sata vuotta, ja katsoit silti asiaksesi vähän muokata paria pikku detskua? Eiks oiskin aika mageeta jos sen iho niinku hehkuis, kuin timantit? Ei mitään tuhkakspalamista, se on niin... brutaalia jotenkin. Voi jumalauta.
Niin ja sen verran vielä, että se baseballinpeluukohtaus oli kenties parasta koko elokuvassa. Toivon sydämeni pohjasta sen kirjan tavoittavan vampyyriuden elokuvaa paremmin.

Illan ehdottomasti hellyttävintä antia oli Jenkki Twisted -mainos ennen elokuvaa (Åken yleisönähän on siinä pikkuisia poskihampaita! Voi sentään!); kiehtovinta puolestaan sekä The Watchmenin että The Spiritin trailerit. Teinielokuvien lisäksi sarjakuva- ja supersankarielokuvat ovat heikkouteni - joskin jälkimmäisiin en säännönmukaisesti pety katkerasti.
Lisäksi pidän dinosaurus- ja muista esihistoriallisia petoja sisältävistä elokuvista, nuorisotanssia käsittelevistä elokuvista, transuja sisältävistä camp-klassikoista sekä eurooppalaisista taide-elokuvista.

4 kommenttia:

Takaisin Kallioon kirjoitti...

Jou, salainen paheeni: 90210. Se uusiotuotantoversio. Ihan kauheeta scheissea, mutta silti pakko katsoa. :)

Bloggerin sanavahvistus sanoo, että "rotat".

nuunis kirjoitti...

ja se tosiaan on ihan kirjailijan tekosia, ainoa mikä siinä oli mun mielestä huonoa oli se toteutus; sen olisi pitänyt kimaltaa paljon ENEMMÄN.

mun sanavahvistus taas ei ole yhtään järjissään: lutqaxic.

Mierolainen kirjoitti...

Mä en edes aluksi tajunnut, että se jotain kimaltelee.

Kesäminkki kirjoitti...

olin just sanomassa, että olitko TK edes syntynyt sillon, kun se originaali pyöri ruudussa :D

mä alan ite ihan kohta kimaltaa.