keskiviikko 2. heinäkuuta 2008

Irresponsible Hate Anthem

Hyvä yksilö!

Toimitteko sivutoimisena asiakkaana jollekin yritykselle, yhteisölle, laitokselle tai muulle organisaatiolle? Tunnetteko aika ajoin tarvetta jättää palautetta sen toiminnasta tai toimimatta jättämisestä? Osaatteko laittaa kirjaimia ja merkkejä peräkkäin?
Luuletteko tällä perusteella olevanne kvalifioitu palautteenjättäjä?

Ettepä taida olla.

Sanon tämän tuhansia asiakaspalautteita vastaanottaneena, lukeneena ja eteenpäin toimittaneena sekä sellaisiin vastanneina; sanon tämän typerille, asiattomille, turhille tai muuten vain uskomattomille palautteille ääneen nauravana, niitä pilkkaavana ja niiden mehukkaimpia paloja kerta toisensa jälkeen siteeraavana; sanon tämän asiallisia, rakentavia ja muodoltaan harkittuja palautteita kovasti arvostavana ja kunnioittavana, niihin niiden mitan mukaisia vastauksia laativana sekä yhteistyöhaluisesti niiden ongelmia ratkovana.

Tämän minä sanon: pysytelkää tosiseikoissa, numeraalisissa faktoissa, tarkoissa lukumäärissä, kellonajoissa ja päivämäärissä. Älkää käyttäkö sanoja aina ja ei koskaan ja ikinä; älkää käyttäkö sanoja, joiden merkitystä tai kirjoitusasua ette varmuudella tunne. Älkää liioitelko älkääkä etenkään valehdelko - ainakaan niin, että teidän on mahdollista jäädä siitä kiinni.

Sanonpa vielä tämänkin: opetelkaa ilmaisemaan itseänne kirjallisesti äidinkielellänne. Jos ketjuuntuvat virkkeet ja pitkät sanat hämmentävät teitä, älkää käyttäkö niitä. Lyhyet, ytimekkäät päälauseet ovat muutenkin paljon informatiivisempia: esimerkiksi itsellenihän erityisesti tämä tulee luonnostaan ja helposti kuten huomaatte.
Opetelkaa kirjoittamaan yhdyssanat yhteen ja harjoitelkaa yhdysviivan käyttöä: jos mielestänne kunto-sali ja liikunta seteli on ihan okei kirjoittaa näin, ja oletatte vielä saavanne asiallista palautetta, niin... no, täytyyhän ihmisellä olla unelmia.

Enkä voi olla sanomatta tätäkään: jos olette kiihtyneitä, tuohduksissanne tai mahdollisesti jopa raivoissanne, istukaa alas ja rauhoittukaa. Ette kuitenkaan osaa ilmaista tunnetilaanne efektiivisesti ja täysikasvuisesti, sillä antakaahan kun kerron teille salaisuuden: yletön välimerkkien käyttö (??!?!?!, ..., !!1!!!11!!111!) ja VERSAALILLA KIRJOITETUT SANAT eivät oikeastaan korosta asiaanne ja sen tärkeyttä, vaan aiheuttavat lähinnä ärtymystä vastaanottajassa sekä välitöntä halua työntää vastateroitettu lyijykynä silmämunaanne ja maustaa aamupuuronne korjauslakalla.

Ja lopuksi: laittakaa alle oma nimenne sekä sähköpostiosoitteenne. Uskaltakaa seistä mielipiteittenne takana ja antakaa kohteellenne mahdollisuus vastata palautteeseenne.

Onko vaikeaa?

4 kommenttia:

Mierolainen kirjoitti...

True dat, sista!

Eikö olekin mielenkiintoista, että jos aspa on huonosti jäsenneltyä ja/tai kirjoitettua, se on välittömästi "toisarvoinen" palaute. Siis oikeasti. Olen valmis tunnustamaan tämän vaikka valamiehistön edessä, uppoavan laivan (nimeltään Oikeus) kannella.

Hyvät perusohjeet kyllä laitoit, noi pitäisi julkaista Hesarissa ehdottomasti.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kommentti osui oikeaan aikaan ja paikkaan: " Haluan kalustetun kaksion hintaan 400 euroa." "Et voi saada." "Ai, no siinä tapauksessa haluan kalustetun kaksion hintaan 400 euroa" "WTF!"

-S-

Kesäminkki kirjoitti...

miero: u got dat 'ait! mä olen samassa purressa sun kanssa, ja allekirjoitan minkä tahansa asiaa koskevan pamfletin.

s: ahhahaha :D juuri näin!

nuunis kirjoitti...

mä oon niin fileissä etten oo aspassa enää. kai oon kasvanu niin pahapäiseksi, ettei siitä tulisikaan mitään enää.