maanantai 11. helmikuuta 2008

Pyhät ja pahat

Katsoin äsken tallentamani dokumentin Metallicasta. Ohessa muutamia tekemiäni huomioita kyseisestä elokuvasta.

Englanninkielisten biisien sanoja ei koskaan, toistan: koskaan, tulisi suomentaa; ainakaan missään tilanteessa niitä ei pitäisi sijoittaa ruudun alalaitaan tekstinä ryydittämään kuvassa näkyvää treeni-, äänitys- tai keikkasessiota ("pesen selkäsi jotta et puukottaisi selkään minua", "jonkinlainen hirviö, hirviö elää"). Ei sillä, että niiden mitään korkeampaa lyriikkaa tulisikaan olla, mutta ei nyt banalisoitais niitä tuolla viisiin, tykkään minä.

Aikaisemmin James Hetfield on mun mielestä ollut ulkoisesti vain vähän sellainen punaniskainen HD-mies, jonka tukka alkaa vähitellen ikävästi oheta päälaelta. Nyt, eritoten kun se käytti niitä lasejaan ja istui studiolla verenpaineverkkareissa, se muistutti koko lailla Pertti Neumannia.
Lars Ulrich
puolestaan näyttää pyöreine päineen ja silmineen varsinkin profiilin suunnasta hämmentävästi Giovanni Ribisille.
Miksi Robert Trujillon kaltainen pikkuinen ja töpäkkä katsekarkki haluaa punoa jumalaisen intiaanitukkansa naurettaville, tyttömäisille leteille?
Kirk Hammett
taas, voih, en melkein haluaisi sanoa tätä. Dr Frank-N-Furter.

Yhdyn muutama viikko sitten muistaakseni Nyt-liitteestä lukemaani näkemykseen siitä, että Dave Mustaine on surkea nillittäjä ja väsynyt häviäjä, ja sen lisäksi pahan kerran punapigmenttinen, mikä ei useinkaan paranna miehen osakkeita ainakaan metallimusiikissa.

Mun mielestä pirunsarvimerkki (tai mikskä sitä nyt ikinä pitääkään kutsua, sitä kun nimetön ja keskisormi lukitaan peukalon avulla kämmeneen etusormen ja pikkurillin jäädessä pystyyn, ja sitten huidotaan kättä kohti taivasta) on aina ollut pikemminkin suloinen kuin uhkaava ele (tässä isäpupu on, tässä äidin näät, tässä pikkupupujen kaikki näet päät...). Ja oikeasti, lavalta katsottuna se on ihan yhdentekevää, missä asennossa ne sormet on. Että sikäli.

Mä en kovasti ole elämässäni bändidokkareita katsellut, mutta voisin silti kuvitella kyseisen rainan olevan jokseenkin käänteentekevä niitten saralla. Yleensähän rockia pidetään ymmärtääkseni jossain määrin ikuisen nuoruuden ja sitä kautta kesyttämättömyyden symbolina: sillä ei ole mitään merkitystä, että valtaosa perinteistä metallia soittavista ja diggaavista tavallisemmin miehistä on jo käytännössä pitkälti keski-iän puolella. Tässä dokumentissa kuitenkin Metallican rockjumalat esiintyvät kuitenkin tosiaan niissä myllyverkkareissa, lastensa ympäröimän; kärttyisinä, epäsankarillisina, tunteistaan puhuen. Ne on jotenkin monessa mielessä kypsyneitä miehiä, ei mitään räyhääviä poikasia enää; ne on saavuttaneet kaiken ja koettavat keksiä, mitä sillä kaikella nyt tekisivät, kun ei enää jaksa ostella kamaa ja taloja tai höylätä kaikkea mikä hengittää. Ne tekivät itsensä tuossa filmissä aika haavoittuvaisiksi, ja mitä ilmeisimmin riski kannatti: nythän niillä menee kai paremmin kuin suunnilleen koskaan.

Nyt voisin lakata tän pakonomaisen linkkailun ja mennä tekemään jotain kehittävää - mutta äänetöntä. Vaikka esim. syömään vaihteeks.

28 kommenttia:

Mierolainen kirjoitti...

Taisi olla kyseessä Somekind Of Monster-dokumentaatio? Mun mielestä se on hieno dokkari siitä kuinka puhuminen vain on niin hyvästä. Myös bändihommissa joissa ollaan perhettä ja pitkään yhdessä. Vähän kyllä nauratti ne Jamesin treenausajat ja se miten tuottaja ja psykologi olivat yhtäkkiä olevinaan bändissä myös. Punapigmentti ei oo rock. Ellei pigmentinkantaja ole nainen. Silloin se on tosi rock.

Kesäminkki kirjoitti...

erittäin samaa mieltä kanssanne kaikesta, eritoten punapigmenttisistä naisista. pisamat on aika kuumia! (mullakin on vähän kesäisin, jos tarkkaan katsoo)
mä voisin kyllä kanssa ilmoittaa töihin, etten pysty tekemään kuin arkisin klo 12-16, kun mun katkaisuohjelma ei veny muuhun.

nuunis kirjoitti...

olen vitun tylsä vammainen, ja sanon olevani samaa mieltä teidän kanssa.

itse piirrän pisamia kesäisin, koska ne on niin hot.

just kun pilkkasin sanavahvistuksen q- ja w-suosimista, niin kirjoitettava sana on "jsrent". TAJUSIN! silläkin on tunteet, ja ehkä jopa punapigmenttiä.

Kesäminkki kirjoitti...

tsähä xD
piirrätkö oikeasti, millä? ja miten sä saat ne pysymään, sinä sairas sika?

Mierolainen kirjoitti...

Nyt huijataan sairasta Minkkiä! Tietty se piirtää, eiks vaan Nuu? ;)

Jsrent kuulostaa ihan autovuokraamolle.

Mierolainen kirjoitti...

Haahaa. Odotan innolla.

Kesäminkki kirjoitti...

mitä sä odotat? ja säkin oot sairas sika, koska fantasioit alaikäisistä kääpiöistä siivoomassa.

panu kirjoitti...

Mun mielestä Some Kind of Monster oli käänteentekevä jo siksi, ettei jätkiä enää sen jälkeen voinut ikinä ottaa vakavasti, ja mun mielestä niiden musakin kärsi ison kolauksen. Iso mies ei itke eikä psykologisoi, perkele! (ainakaan julkisesti)

Mulla ei oo pisamia, mutta tuskin nekään musta järin hottista tekisi (no, mun nimi onkin Panu...).

Se on muuten ihan JÄRKYTTÄVÄÄ että niitä lyriikoita suomennetaan, tehtiinkö siinä niin? (HoRrOr :O) (itse katsoin siitä aikanaan jonkin laittoman version.) Elämäni traumaattisimpiin hetkiin kuuluu Tori Amosin suomeksi tekstitetty keikka. Teki mieli ajaa juustohöylä otsalohkoon. Ne oli vielä niinku "tulkittuja", ei sanasta sanaan. Voi vitunvitunvittu oikeesti.

Kesäminkki kirjoitti...

joo, mäkään en ole vielä päättänyt että onko pahempaa se, että ne käännetään sanasta sanaan vai se, että niissä käännöksissä yritetään "päästä sanojen ohi sanomaan". hirveää se on silti.
mun mielestä the osbournesin jälkeen mikään ei ole ollut pyhää, eikä millään ole sen koomin ollut enää ainakaan arvon romauttavaa vaikutusta. se teki muusta yhdentekevää.

Mierolainen kirjoitti...

Odotin sitä että sä napsahdat ja sieltähän tulikin ihan hulluutta heti. :D

Panu: Mieti sitä suomentajaa kun se itkua tuhertaen tuhoaa taidetta. Mahtaa vähän tehdä pahaa kun suomentaa jotain (joskus jopa kryptisiä) hengentuotoksia. Varsinkin jos ne täytyy suomentaa "tulkiten". Nythän jokainen siellä kotosalla voi kokeilla kuinka riemuisaa se onkaan, tässä linkki ja suomentamaan:

http://www.darklyrics.com/lyrics/cannibalcorpse/kill.html#12

Mierolainen kirjoitti...

ja koska toimii näin hyvin niin kutistetaan sitten se linkki. Paskablogger.

http://tinyurl.com/29pw5z

Kesäminkki kirjoitti...

sä tulkitset mierolainen mua ihan miten sattuu :D ei se mitään, huvinsa kullakin ;)

panu kirjoitti...

Se on muuten vaan NIIN totta.

panu kirjoitti...

Mulla oli muuten 90-luvulla Chanelin pisamakynä, ovh. joku 654 miljoonaa markkaa. Oi niitä aikoja ku pappa betalade <3

panu kirjoitti...

Niin siis se on totta että the osbournes teki sen eikä sitä enää voi tehdä uudestaan. Onneksi en koskaan ollut mikään suuri Sabbath-fani, ois voinu käydä huonosti.

Menee ihan ulos kontekstistaan nää kommentit kun kaikki kommaa raivolla samaan aikaan ja tulevat ulos ties missä järjestyksessä...

panu kirjoitti...

Nauroin muuten ääneen kun luin tota pupunkorvajuttua:D :D :D

Heh. On ne hellusia.

Mun eroottisin muistoni on muuten, kun tuska-festarilla joku random (no, aika random) puolihevari avasi mun nutturan ja väänsi sormet pirunsarviksi ja kuiskasi korvaan että "moshaa".

Kesäminkki kirjoitti...

:D arvasin että tarkotit ozzy-kommenttia.
ja aika kuuman muiston heitit kehiin! mä yritin oikein kaivella, mutten löytänyt mitään vastaavaa omasta muististani. _mitään_. onkohan mulla edes elämää, vai olenko kuvitellut senkin vain?

Mierolainen kirjoitti...

Oon pahoillani Näätäeläin, sun hiukset eivät ehkä intouta moshauskutsuja heittelemään. Voin kyllä pyytää kun törmäämme tuolla, paitsi Otteeseen en tule. Hyh.

Kesäminkki kirjoitti...

MITÄ, etkö?!? olen shokeerattu! :D millonhan mäkään pääsen sinne ees... viimeistään lomalla. nuu lupas jo olla mun kanssa humalassa huutamassa sillon, ässää!

nuunis kirjoitti...

ne piirretään tosiaan mieluiten pisamakynällä, tai muulla ruskealla meikkikynällä meikkivoiteen päälle ja puuteria päälle. niistä tulee oikeasti aika hyvät, mutta pohjalla pitää olla rusketus ja ne omat pisamat, joita silmiin alkaa ilmiintyä jo noin kolmen vartin intensiivisen tuijotuksen jälkeen.

vaikkei ketään enää varmaan kinnostakaan, kauhee TSÄTTI tää kommentointikenttä :D

Mierolainen kirjoitti...

Niin onkin! Onks vapait mimmei 09-alueelta? Valvoja, paljon viive? Näytä tissit!

Olitko sä tosissasi sen pisamamaalauksen kanssa? Mä oon nyt shokissa. Fak.

nuunis kirjoitti...

no tottakai olin. mä valehtelen vaan merkityksellisistä asioista, eikä pisamien maalaus ole sellainen.

miten voi olla pää näin tyhjä tsättikliseistä? ehkä se on vaan hyvä asia kyllä.

panu kirjoitti...

Yh-äippä 22 vee Korsosta, onko muita hereillä?

panu kirjoitti...

Mikä on Ote?

Mierolainen kirjoitti...

HAHAAA!! Korsosta. :D No, okei sitten:

"Täällä yks tosi tarkoituksella oleva isäm maallinen jäbä liikkeellä. Laita viestii nim. Cosworth turbo -85"

Ote on sellainen ravintola... nimen taakse kätkeytyy kaksi vihjettä: Heimlich ja Othello. Valitse noista. :D


Minkki bannii mut NYT täältä. :D

panu kirjoitti...

Huh, tajusin just et kello onkin jo jotain ihan ihmisten aikoja. Tuntuu vaan oudolta kun heräs viideltä. Kelasin et tääl chätis ei oo ketään mut täälhän onkii!

Turbo 85, pistä privaa!

Mierolainen kirjoitti...

En tiiä toimiiX tää priva näin mut kokeillaa. Mistpäi korsoo oot ja onx tekemist? Vois mennä vaik kahvil?


:D:D:D

Mierolainen kirjoitti...

Varattu vanhempi herrasmies etsii salaista seikkailuseuraa 09-019-alueelta.

terv. nim. "Macho"