sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Ottaa slipoverin pois

Tämän aamun Hesarissa oli Anna Kontulan haastattelu. Suurelle yleisölle Anna on tullut tutuksi lähinnä Seksialan Liiton Salli ry:n mielipiteikkäänä varapj:nä ja sosiologian soon-to-be-tohtorina, jonka väikkäristä Punainen eksodus on puhuttu jo ennen sen julkaisemista huomattavasti taajemmin kuin monesta akateemisesta julkaisusta edes niiden omissa piireissä yhteensä.

Kontulan kantava ajatus on, ettei prostituoitu ole automaattisesti uhri, alistettu ja hyväksikäytetty ihmisraunio. Väitteensä hän perustaa laajaan ja kohtalaisen ainutlaatuiseen tutkimusaineistoonsa, joka on kerätty em. ammattijärjestössä toimimisen kautta ja sen ohessa luotujen henkilökohtaisten kontaktien turvin.

Artikkelissa esitetyt Kontulan näkemykset on myös luetettu kommenttien saamiseksi erinäisillä alan kanssa tekemisissä olevilla ammattilaisilla, joista Pro-tukipiste ry:n toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen on Kontulan kanssa samoilla linjoilla: "On mielenkiintoista, miksi uhrin rooli on seksityössä mukana olevalle naiselle ainoa hyväksyttävä asema. Kukaan ei halua kieltää - ei Kontula eikä Pro-tukipistekään - että myös uhri- ja kärsimystarinat ovat totta. Niitä ei tarvitse perustella, koska ne vastaavat useimpien ihmisten mielikuvaa 'prostituution todellisuudesta'."

On varmasti totta, että mikäli jätetään idän - lähemmän ja kauemman - ihmiskaupan kautta Suomeen saapuneet ilolinnut pois laskuista, jäljelle jäävä sakki on valtaosiltaan alalla vapaaehtoisesti, suhteellisen vaivattoman ja hyväpalkkaisen ansion vuoksi; pieni vähemmistö kenties muiden motiivien, kuten seikkailun, lahjakkuuden tai omien seksuaalipreferenssiensä takia.
Myöskin aivan uskomattoman tuttu ja yksisilmäisyydessään hämmentävän jokapäivänen on näkemys, jonka Kontula jäljittää 80-lukuisen radikaalifeministi Andrea Dvorkiniin: "Dvorkinin mukaan heteroseksi on aina miehen naista kohtaan harjoittamaa väkivaltaa - siis myös silloin, kun nainen haluaa seksiä ja mies ei."

En kyseenalaista Kontulan aineistoa, perusteellisuutta tai tieteellisyyttä. Kaikki esitetyt väitteet ovat huolella perusteltuja, järkeenkäypiä ja johdonmukaisia. Ne on esitetty sellaisessa muodossa, että jopa kaltaiseni nihilistin on kohtuullisen vaivaton allekirjoittaa ne.
Ne ovat oikeasti älykkään, akateemisen naisen puhetta.

Silti jokin atavistinen vaisto minussa kirkuu, ettei se ole noin, ei voi olla; että seksin myyminen on jotenkin perustavasti väärin ja epätasapainottavaa. Ettei kenenkään ruumiin pitäisi olla kauppatavaraa; ettei sen pitäisi olla niin kannattavaa että siihen kukaan ryhtyisi leveämmän leivän toivossa; ettei sen, saako kaupankäyntiin itse vaikuttaa pitäisi edes olla keskusteluargumentti vaan vähimmäisvaatimus.

Elämä oli paljon mutkattomampaa silloin, kun saattoi luokitella asiat vaivatta oikeisiin ja vääriin, toivottaviin ja kiellettyihin. Nyt, kaikki näkökulmat ja osapuolet aina huomioiden on tavattoman vaikea ensinnäkin löytää periaatteita - ja toiseksi noudattaa niitä.


Loisteliaan viikonlopun kruunasi tänään rva Taalasmaan kanssa suoritettu paluu seinälle. Alunperin tämän piti olla minun ja Nuun yhteinen voimainkoitus, mutta koska Gnu-vauva-poloinen on joutunut katalaan terveydellisten vastoinkäymisten kurimukseen ja oli siten pakotettu jääväämään itsensä, nousikin Daalia itsensä ja kaikkien odotusten yläpuolelle - ja lopulta minun kanssani 72:een. Niinpä siis vyötin ensi kertaa puoleen vuoteen valjaani, mankkasin käteni ja hankkiuduin erinäisiin pinteisiin vertikaalisessa tilassa.
Nyt kämmenet ja sormet ovat jälleen sierettyneet ja arat ja kyynärvarret paisuneet ja tykyttävät, mutta mieli on kuin vanhalla sirkusratsulla valokeilojen paisteessa. Tästä syksystä saattaa tulla kaikkien aikojen mainioin. Tai eihän siitä vielä voi olla varma, mutta enteet ovat vahvat.

4 kommenttia:

Mierolainen kirjoitti...

Voitinko jonkun palkinnon kun oon 11500:s asiakas?

Toi on oikeasti tosi mielenkiintoinen aihe mistä kirjoitit. Kaikki ne tissit ja... mmmh.... krhm. Siis, jotkut asiat vain tuntuvat vanhasta perimästä johtuen vääriltä vaikka oma tietoisuus osoittaisikin asian toisin. Mutta joo, kaiketi prostituoituja on vapaaehtoisina työssään, ehkäpä ansaitsemassa pimeää rahaa opintotukikeskuksen jakaessa rahaa niin vähän taikka muista syistä.

Mun pitäis soittaa sulle ja kysyä vähän apua yhdessä asiassa.

Kesäminkki kirjoitti...

VOITIT! sen amerikan-tuliaisen, jota en oo vieläkään saanut sulle annettua :D ja lisäksi natusan-bodylotionnäytteen. satumainen lahja!

sitten tiedätkö mitä: sun pitää varmaan ottaa se luuri kouraan ja nakutella mun tuttu-puttu numero sinne. vai mitä luulet?

Anonyymi kirjoitti...

Prostituutio ei ole "työtä". Prostituutio ei ole "ammatti". Se on vain kehittymättömien yksilöiden pateettinen yritys erottaa sielu ruumiista. Emme ole myytävänä. Kukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Minua ihmetyttää tämä hiekkalaatikko-tason argumentointi "myydä itseään", "ruumis ei ole kauppatavaraa", jne. Onko ihmisen "itse" todellakin jalkojen välissä?

Kaikki, jotka emme ole niin rikkaita, ettei meidän tarvitse tehdä työtä, kauppaamme/myymme itseämme/ruumistamme rahasta otamme/hankimme rahaa ruumiimme käytöstä/käyttämällä ruumistamme. Professorit, tehdastyöläiset, oopperalaulajat, seksityöntekijät, lääkärit, lainsäätäjät - kaikki kauppaavat jotain ruumiin osiaan maksua vastaan tekevät asioita/työtä niillä ruumiinosilla, joista muut heille maksavat/tarjoavat maksua. Jotkut pääsevät hyville palkoille, toiset eivät; jotkut voivat kontrolloida suhteellisen paljon työ-olosuhteitaan, toiset vähemmän; joillakin on useita työ vaihtoehtoja valittavanaan, toisilla hyvin vähän. Ja jotkut ovat sosiaalisesti stigmatisoituja ja toiset eivät. Seksityöntekijä eroaa naistutkimuksen professorista - joka ottaa rahaa erittäin intiimin ruumiinoasansa, nimittäin mielensä, käytöstä - vain lähinnä siinä, että professori on "hyvä nainen" ja seksityöntekijä "huono nainen".

Aikuisten vapaaehtoista seksipalvelujen kauppaa ei missään tapauksessa saa sekoittaa ihmiskauppaan, seksuaaliseen ihmiskauppaan, lapsiprostituutioon tai muihin väkivallan ja hyväksikäytön muotoihin, koska seksipalvelujen kaupassa sekä naiset että miehet myyvät vapaaehtoisesti seksipalveluita, mutta heidän "itse", vartalonsa, henkensä ja sielunsa pysyvät heidän omaisuutenaan eivätkä siirry asiakkaalle. Lainsäädännössä on selvästi määriteltäva nämä käsitteet - aikuisten vapaaehtoinen seksipalvelujen kauppa, ihmiskauppa, seksuaalinen ihmiskauppa ja hyväksikäyttö - ja pidettävä ne erillään toisistaan ja käsiteltävä erillään toisistaan.